سازمان برتر با فکر و ایده برتر شکل می گیرد
با ظهور پديده جهاني شدن روشهاي كسب و کار و همچنین تعاملات ناگزیر با بازارهای بین المللی باعث خلق روشهاي جديدي گردیده است و در شرایطی که تکنولوژی ها به طور سرسام آوری دستخوش تغییر و تحول همه جانبه میشوند، تنها شرکت هایی می توانند بر این نوسانات محیط بیرونی فائق آمده و در سازمان خود تحول درونی لازم و به موقع را ایجاد کنند که دارای الگوی پیشرفت بر مبنای تحقیق و توسعه داشته باشند.
یافته های آماری و بررسی های صورت گرفته از چالش های پیش روی شرکت ها و صنایع کشور نشان دهنده ضعف عملکرد نظام اداری وکمبود های نوآورانه و عدم انعطاف پذیری مدیران باعث جا ماندن این شرکت ها از عصر جهانی شدن را در پی دارد.
شرکت پترو تجهیرات آذران سنجش (آسپکو) که همه روزه با دنیای قرن بیست و یکم در حال مبادله و ارتباط دوجانبه است ، اهمیت وجود واحد تحقیق و توسعه را درک کرده و از همان ابتدا فعالیت بخش تحقیق و توسعه را ارجحیت بخشید.
امروزه تحقیق و توسعه (R&D) چاشنی موفقیت محسوب می شود و تاثير مستقيمي بر نوآوري، بهره وري، كيفيت سطح استاندارد تولیدات، سهم بازار و نيز افزايش توان رقابتي شرکت ها را دارد.
در هر شرکت به منظور رشد اقتصادی چشمگیر ، واحد تحقیق و توسعه برای تقویت اهداف تجاری – بازرگانی ، اقداماتی را انجام میدهد و از سوی دیگر شرکت با تولید محصولات بهتر و نوآورانه و بهبود فرآیندهای عملیاتی در صدد اراِئه خدمات بهتر به سایر شرکتها و مشتریان خود می باشد.
شرکت آسپکو در طرح اولیه خود دو زمینه متفاوت توسعه و تحقیق را در برنامه کاری خود قرار داده است:
1 – تحقیق و توسعه در زمینه فنی و تولیدی : تحقیق و توسعه برای تولید محصول اقتصادی تر
تحقیق و توسعه به عنوان یک امر ضروری برای تولید محصولات به شمار میرود . از این رو، فرآیند تولید نیازمند تحقیق و توسعه مستمر بوده و در تمامی واحدهای تولیدی باید انجام شود تا فرآیند کار این زمینه در نهایت به تولید محصول با کیفیت منتهی می گردد .
به طور مختصر نحوه کار را می توان به شرح زیر بیان نمود:
در مرحله اول کارشناس فنی تحقیق و توسعه مربوطه که مداوم با قسمت فروش و بازرگانی در ارتباط می باشد و آمارهای فروش را بررسی می نماید و با اتکا بر تجربه و اطلاع جامع از بازار و با استفاده از فاکتورهای از پیش تعریف شده اقدام به شناسایی و نیاز سجی محصولات پرمصرف صنایع هدف می نماید. این فاکتورها شامل پرمصرف بودن ، عدم تولید داخلی، صرفه اقتصادی ، ارز آوری و نوآوری اشاره نمود.
در مرحله بعد بررسی کامل در خصوص امکان سنجی برای طراحی و مهندسی و ساخت توسط واحد تولید انجام می گیرد و سپس نتیجه بررسی واحد تولید به واحد تحقیق و توسعه برای ارزیابی نهایی ارسال می گردد.
در مرحه آخر کارشناس تحقیق و توسعه اقدام به ارزیابی نتیجه واحد تولید و آمار بدست آمده از بازار می کند و در صورت حصول نتیجه مثبت آن را بعد از تصویب توسط مدیران ارشد به عنوان یک پروژه و طرح وارد فاز اجرایی و ساخت می کند.
2 – تحقیق و توسعه بازرگانی: تحقیق و توسعه در طرح مسیرهای بازرگانی بالقوه و نظام تعاملات اداری
در دنیای امروزی نوآوری به عنوان یک اهرم کلیدی در کسب و کار به شمار می آید و آن اهرم کلیدی برای شرکت آسپکو به عنوان مزیتهای رقابتی و دستیابی به رشد پایدار به حساب می آید و همچنین جایگاه مشتریان به عنوان مهمترین ذینفع برای ما تعریف شده است. لذا کارشناس ما در واحد تحقیق و توسعه با خلق ایده های جدید و مبتکرانه در صدد کشف و درک نیازها و خواسته های بازار می باشد.
نقش بهینه عملکرد واحد تحقیق و توسعه زمانی میسر خواهد گردد که یکی از زیر مجموعه های اصلی در سیستم اداری واقع شود و همچنین بایستی چارت سازمانی و تعیین وظایف به نحوی انجام گردد که ارتباط تنگاتنگی با واحد های دیگر برقرار کند. لذا نظارت و بازنگری عملکرد واحد های دیگر از عمده وظایف کارشناس اداری واحد تحقیق و توسعه می باشد.
در خاتمه برخی از مزایای وجود واحد تحقیق و توسعه در شرکت آسپکو را می توان بصورت زیر بیان نمود:
- تولید محصول با کیفیت و قابل رقابت
- ایجاد نوآوری در محصول
- کاهش هزینه شرکت و ارز آوری
- افزایش توان رقابتی در بازار
- افزایش راندمان و کارایی افراد
- بهبود در عملکرد تیمی مجموعه
- کشف استعداد های برتر افراد